Ny pedagogisk litteratur

 Nyinköpt våren 2017  läs mer.

hjarnstark Hansen, Anders: Hjärnstark –  Hur motion och träning stärker din hjärna (2016)
Läkaren i psykiatri, Anders Hansen menar att eleverna skulle prestera bättre med daglig skolidrott. I sin bok beskriver han hur fysisk aktivitet är bra för koncentrations- och inlärningsförmågan. Läs även här.

literacy1 Westlund, Barbro: Att läsa och förstå  – Läsförståelse av vad och för vem? (2016)
En kunskapsöversikt från Skolverket. Finns att ladda ned som pdf. Bilden finns på s 21. i Westlunds översikt. Störst fokus ligger på grundskolan, åk  3-7.

Nottingham Utmanande undervisning Nottingham, James: Utmanande undervisning i klassrummet (2013)
Författaren skriver om hur man kan arbeta för att stärka elevernas självkänsla och öka medvetenheten om hur viktig den egna ansträngningen är för lärande. Läs mer om James Nottingham.

Fler boktips läs här.

Grej of the day    Mindset Inkludering i skolan Barn som bråkar Nottingham

Boktips för dig som pedagog

iPads i skola och förskola Surfplatta i skola och förskola. Läs mer här.

ADHD utan bromsar Kutscher, Martin L.: ADHD – att leva utan bromsar (2010)
Barn och unga som har ADHD kan ha svårt att föreställa sig följderna av sina handlingar och hamnar ofta i jobbiga situationer både hemma och i skolan. Med stöd från vuxna, som har ett fungerande förhållningssätt och tillgång till pedagogiska verktyg, kan de få den hjälp de behöver för att utvecklas och må bra. Boken riktar sig till föräldrar, lärare, specialpedagoger, psykologer och andra intresserade. I boken finns ett sammanfattande kapitel som kan läsas som en komplett och fristående vägledning.

Aspergers syndrom Hall, Kenneth: Aspergers syndrom, universum och allt annat (2013)
En 10-årig pojke berättar själv om hur det är att leva med Aspergers syndrom och vad som kan göra vardagslivet lättare. Han har intressanta funderingar och beskriver på ett fint och enkelt sätthur olika saker fungera för just honom.

Det finns alltid ett sätt Det finns alltid ett sätt – lösningsfokus och ADHD (2014)
Boken bygger på erfarenheter och praktiska tips från unga vuxna med ADHD. Den innehåller konkreta verktyg som får vardagen att fungera bättre. Boken vänder sig till dig som har en ADHD diagnos, men även till dig som är förälder, vän eller som arbetar med personer som har ADHD. Boken är indelad i olika teman bl.a. ”relationer”, ”ekonomi”, ”arbete och studier”. Till varje tema finns lösningsfokuserade frågor, information och visuella övningar.

Att vända en klass Steinberg, John: Att vända en klassfrån oro till fokus (2.uppl 2013)
Boken ger lärare verktyg och metoder för att skapa fokus, arbetsro och engagemang i en orolig eller omotiverad klass. Författarna visar hur man kan skapa fungerande vardagsrutiner, ett konstruktivt gruppklimat och arbetsmetoder som är anpassade efter elevernas mognadsnivå.

Formativ bedömning i praktiken Wallberg, Helena: Formativ bedömning i praktiken – från förmedling till förståelse (2013)
Formativ bedömning ökar elevernas förståelse för hur kunskap och förmågor kan bedömas samt ger läraren möjlighet att kontinuerligt utvärdera och utveckla sin undervisning. Författaren är gymnasielärare i franska och engelska och fil.mag. i specialpedagogik. I boken ger hon flera konkreta exempel på hur man kan planera, genomföra och utveckla sin undervisning med hjälp av ett formativt synsätt. Författaren skriver bland annat om informellt och formellt bedömningsunderlag, hur återkoppling och uppföljning kan göras under arbetets gång samt hur nationella prov kan användas i formativ bedömning. Boken är indelad i läsårets olika perioder så att det ska gå att använda sig av boken under hela läsåret.

En kommentar till Ny pedagogisk litteratur

  1. Ping: Pedagogisk litteratur | Den cyklande bibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s