Det fria ordet 250 år

Fria ordet

I Sverige har vi  sedan 250 år tillbaka ett ovanligt öppet samhälle! År 1766 fick Sverige en grundlag som skulle få historisk betydelse och inget annat land hade något liknade.
Tryckfrihetsförordningen från 1766 gör att vi i Sverige än idag har ett öppet samhälle. Tryckfrihetsförordningen  ger i princip vem som helst rätt att skriva och trycka vad de vill samt att vem som helst kan läsa handlingar hos rikets alla myndigheter, offentlighetsprincipen. Läs mer på Frittord250.se.


I senaste numret (finns på biblioteket) av Populär historia finns en artikel om hur det gick till på 1700-talet när tryckfriheten infördes och om utvecklingen fram tills nu gällande Tryckfrihetsförordning.

Hur är det då idag med yttrandefriheten? Fundera gärna över vad som enligt svensk lag gäller på Internet och läs mer i guiden som  finns hos IIS, Internetstiftelsen.

image I biblioteket finns nu en miniutställning (pdf-material från föreningen Fib-juristerna) om tryckfrihetens historia i Sverige.

Den 23 april firas Unescos Världsbok- och upphovsrättsdag då just yttrandefriheten och tryckfriheten uppmärksammas. Samt inte minst glädjen som böcker och läsning ger!
 Världsbokdagen Illustration från Unesco.se. Läs mer här.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s